De Colijn
De bebouwing rond het Piramide Plein in Rijswijk wordt gekenmerkt door vijf laagse strokenbouw uit de jaren vijftig en hoogbouw uit de jaren zestig en zeventig uit de vorige eeuw. In het ontwerp van De Colijn wordt het karakter en de bestaande bebouwingshoogte van de Colijnlaan, ‘de Rijswijkse plint’, ingezet als sokkel voor de sculpturale hoogbouw.
Deze alzijdig georiënteerde sculptuur krijgt een geheel eigen karakter en uitstraling t.o.v. de ‘Rijswijkse plint’. Op deze wijze worden de architectuurkenmerken van Rijswijk uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw verenigd en opnieuw geinterpreteerd in een ontwerp met een hedendaagse uitstraling.
In 2008 kreeg BUROBEB de opdracht voor een ontwerp van een wooncomplex op de locatie van het te slopen voormalige CBR gebouw op de hoek van de Colijnlaan en Boutenslaan te Rijswijk. De opgave behelst winkel -en bedrijfsruimten op de begane grond en rond de 80 appartementen in verschillende grootte met aangename buitenruimten op de verdiepingen. Tevens dient het parkeren op eigen terrein gerealiseerd te worden.
De Colijnlaan is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een belangrijke winkelstraat in Rijswijk. De vijflaagse bebouwing aan beide zijden van de Colijnlaan bestaat uit winkels op de begane grond en woningen op de verdiepingen. De Colijnlaan wordt aan de zuidzijde beëindigt door twee hoge gebouwen aan het stationsplein; een woongebouw aan de ene zijde en het voormalige CBR kantoor uit de jaren zestig aan de andere zijde van de Colijnlaan.
De sloop van het CBR gebouw geeft aanleiding om de bouwmassa voor het nieuwe wooncomplex aan de Boutenslaan de hoogte van de bebouwing aan de Colijnlaan te geven. Hierdoor ontstaat samen met de bestaande bebouwing een bijna gesloten bouwblok. Op deze ‘Rijswijkse plint’ van vier lagen wordt een bouwmassa van negen lagen ontworpen. Op het nieuw ontstane binnenterrein kan de parkeervoorziening worden gerealiseerd. Deze wordt bereikt door een onderdoorgang in de nieuwe gevelwand. Op de begane grond met extra hoogte van vier meter komen de winkel ruimten en de ruime entree met toegang tot de appartementen. De woningen in de ‘Rijswijkse plint’ zijn georiënteerd op de straat en op het binnenterrein. De woningen in de hoogbouw hebben zicht naar het Piramide plein en over het binnenterrein naar het park Te Werve en de skyline van Den Haag.
Door op een binnenstedelijke locatie een compact ontwerp te maken met een groot aantal woningen die naar alle windrichtingen zijn georiënteerd is er een duurzaam ontwerp gemaakt. Hierdoor is het op te warmen of af te koelen gevel vlak beperkt en heeft zo invloed op de stookkosten. De grote glazen schuifpuien bij de balkons van de eerste vier lagen zijn terug gelegd t.o.v. het gevelvlak om zo minder zoninstraling op het glas te ondervinden. De ramen liggend in het gevelvlak zijn zo klein mogelijk gehouden om de opwarming van de achterliggende ruimten te beperken. Door in de hoogbouw gebruik te maken van alzijdige balkons wordt er door deze overstekken passieve zonwering gecreëerd. De glasgevels zullen minder zoninstraling ondervinden zodoende zullen de woningen minder snel opwarmen. De witte reflecterende kleur van gevels en balustraden helpen daar ook aan bij.
Het gebouw bestaat uit gestorte beton wanden -en vloeren en prefab beton balkons. Het installatie ontwerp en de EPC berekening zijn nog volgens het Bouwbesluit van voor 2011 gemaakt. De woningen hebben individuele CV installaties en natuurlijke ventilatie via gevelroosters. De half verdiepte parkeervoorziening is een open constructie. Het zwart stalen gevelhekwerk van de parkeervoorziening wordt begroeid met hedera. De gevel -en balkon afwerking van de vier laagse ‘Rijswijkse plint’ bestaat uit een dubbel halfsteens rood metselwerk patroon met doorgestreken voegwerk. De vierde verdieping is als insnoering ontworpen met zwart gevelmateriaal om de overgang tussen sokkel en bovenbouw te versterken.
De alzijdig georiënteerde hoogbouw bestaat uit een gevel van glad wit gevelmateriaal en glasvlakken. De continue alzijdig meanderende balkons van wit gekleurde beton zijn voorzien van balustrades met extra helder glas en wit geëmailleerde strepen erin verwerkt. Dit strepen patroon geeft doorzicht vanuit de woning maar ook privacy op de balkons. Het extra heldere glas is speciaal gekozen omdat dit glas geen groene uitstraling heeft. Zodoende blijft het strepen patroon en de achterliggende gevel helder wit. Wat de abstractie van de sculpturale hoogbouw ten goede komt. Het gladde materiaal van gevels en balustrades zorgen ook voor een wisselend beeld van de gevel op verschillende momenten van de dag en avond door reflectie van de lucht.
Gerealiseerd Programma
Een wooncomplex in 13 lagen met 81 appartementen, 3 penthouses en bedrijfsruimten, 19 typen appartementen van 55 m2 tot 150 m2. Een tweelaagse parkeervoorziening voor 92 auto’s op eigen terrein. BUROBEB kreeg opdracht voor het tekenwerk voor alle fasen van het bouwproces; van voorlopig ontwerp tot en met uitvoeringstekeningen en details. De bouwaanvraag is december 2010 ingediend. In 2012 ging het project in verkoop maar is door de crisis uit de markt gehaald. In 2018 is het project opnieuw in verkoop gegaan. In 2019 is met de bouw gestart en 22 maanden later in mei 2021 is de Colijn opgeleverd.
Oplevering | 2021 |
Projectteam | Kaspar Aussems, Chris Boot, Ben Ewals, Bas Termaat, Nina Kopp, Stefan Koster |
Opdrachtgever | AMVEST/SBB |
Constructeur | Pieters bouwtechniek |
Bouwkunding aannemer | Smit’s bouwbedrijf (SBB) |
Fotograaf | Roos Aldershoff Fotografie |